Hoşgeldiniz

Hem yemek hem giritli kültürü hem de Nazikter Kaçaroğlu'nun kişisel blogudur. Bizim evin halleridir ayrıca. Hayatımızın ve mutfağımızın içinden.

26 Eylül 2014 Cuma

Lezzetli yemek yapmanın sırları

Nazikter hanım teyzeden lezzetli yemek yapmanın sırları...( Şu yaşıma kadar annemden dinlediklerimi ve videoda anlattıklarını özetliyorum :)

1- Yemek pişerken siz de pişeceksiniz. Yani yemeğin başında duracaksınız. takip edeceksiniz, yağını, suyunu, tuzunu kontrol edeceksiniz. Öyle paldır küldür, koy domatesi, koy soğanı, koy yağı koy ocağa. Olmaz.
2-Yemeğe gereksiz yere su koymayın. Özellikle sebze yemeklerine su koymayın, az ateşte, kendi suyu, buharıyla pişirin.
3- Yemek pişerken tadın. Suyundan birkaç damla alıp, yağı, suyu, tuzu yerinde mi kontrol edin.
4- Domatesi kabuğunu soyarak, soğanı yıkayarak koyun. Tencereyi kullanmadan önce muhakkak sudan geçirin.
5- Zeytinyağı veya tereyağı kullanın. Çorbalar, pilav, makarna tereyağsız olmaz. Tatlılar ve böreklerde ikisi de kullanılır. Diğer herşeyde sadece zeytinyağı kullanın. Etli yemek de yapsanız, etli sebze yemeği de olsa zeytinyağından şaşmayın.
6- Yağı, tuzu, salçası eksik olan yemek güzel olmaz. Zeytinyağı sızma olsun. Hakiki olsun.
7- Domates konacak yemek var konmayacak yemek var. Soğan konacak yemek var, konmayacak yemek var. Her sebze yemeğini tek tip yapmayın. Bamya soğanlı olmaz misal, arapsaçı, şevketi bostan gibi giritli otlarına salça konulmaz.
8- Bamyayı, dolmayı bir de fırında pişirmeyi deneyin. Lezzeti kat be kat artar.
9- Yemek kaynadıktan sonra, en kısık ateşte, kapağını hiç açmadan yavaş yavaş pişirin.
10- Yaptığınız yemeği konu komşu, arkadaş akraba ile paylaşın, dağıtın, eve davet edin, yedirin, içirin.

Eğer tatlı sohbetimize katılmak isterseniz de Nazikter hanım teyzenin linkteki 5 dakikalık videosunu izleyin :)

tıklayınız gençler...

Bir not ve bir fotoğraf: Tereyağının bir kullanım yeri daha. Zeytinyağıyla pişirilmiş lahana sarmasını yemeden önce tereyağında biraz kızartıp yiyebilirsiniz :) Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder