Hoşgeldiniz

Hem yemek hem giritli kültürü hem de Nazikter Kaçaroğlu'nun kişisel blogudur. Bizim evin halleridir ayrıca. Hayatımızın ve mutfağımızın içinden.

13 Ekim 2014 Pazartesi

Tarçınlı Boyun Haşlama


Tarçın giritlilerin mutfağında her yerde kullanılır. Et yemeği, börek, çörek, tatlı. Blogda yayımlayacağımız tariflerde sıkça karşılaşacaksınız. Şimdi size benim en sevdiğim yemeklerden biri olan tarçınlı et tarifini veriyoruz. Tarçın ve et ayyyhh olamaz demeyin, deneyin derim :)

Evet malzemeler bir kilo kadar kuzu ya da dana boyun, tarçın, salça, patates, soğan, nohut, tereyağ, zeytinyağı, karabiber, tuz.

Önce boyunları güzelce yıkıyoruz, bir süre suda da bekletebiliriz. Ardından yayvan bir tencereye diziyoruz ve 2-3 kaşık tereyağı ve biraz zeytinyağı ekleyerek hafif kavrulana kadar pişiriyoruz. Ardından boyun parçalarını düdüklü tencereye alıyoruz, yağını da süzerek düdüklüye ilave ediyoruz. Bir bütün soğan ve bir bütün patates koyuyoruz. Patates ve soğan yerine nohut da koyabilirsiniz. Yakışıyor. Ama annemin dediğine göre ikisi aynı anda olmazmış. Nedeni de yokmuş. Öyleymiş işte :) 

Neyse sonra tencereye yarım yemek kaşığı biber salçası, bir yemek kaşığı dolu dolu domates salçası, bir tatlı kaşığı tarçın, göz kararı karabiber, etlerin üstünü örtecek kadar, ama gördüğüm kadarıyla tam da örtmeyecek kadar su ilave ediyoruz. ha bir de tuz tabii. Düdüklüde etin durumuna göre yarım saat ile bir saat arasında pişiyor. Videodaki et keçi eti olduğu için bir saatte pişti. Kuzu daha çabuk olur. Piştiğini de şöyle anlıyormuşuz. Et kemikten ayrılacak gibi hale geldiyse pişmiştir. Sonra da hafif bekletip demlenmesini sağlıyoruz ve afiyetle yiyoruz :) 

Videolar için tıklayınız.







2 yorum:

  1. Ellerine sağlık Nazikter Teyzeciğim. Senin tatlı dilinden dinleyip insanın bu yemeği yapmaması mümkün değil. Sağol var ol.

    YanıtlaSil
  2. Yeşimcim afiyet olsun. Anneme yorumunu okuyacağım. sevgiler :)

    YanıtlaSil