Hoşgeldiniz

Hem yemek hem giritli kültürü hem de Nazikter Kaçaroğlu'nun kişisel blogudur. Bizim evin halleridir ayrıca. Hayatımızın ve mutfağımızın içinden.

20 Ekim 2014 Pazartesi

Şilofta

Şilofta giritlilerin daha çok lohusalara, sütlerinin çoğalması için yaptığı bir tatlı.
Ben yalancı aşure de diyorum. Tabii ki tarçınlı :)
Biz çocukken annem çok yapardı.

Dikkat bu tarif ölçüsüz ve göz kararına göre anlatılmıştır :) 

Bu tarifi Nazikter Hanım teyzeden dinlemek için tıklayınız....

Malzemeler: 

Hamur için: Un, yumurta, su, çok az tuz. (hazır erişte de kullanabilirsiniz)
Tatlı için: Erişte, şeker, su, tarçın, tereyağı, susam, ceviz ve benzeri kuru yemiş.

Erişte için un, su, yumurta ve çok az tuzla kulak memesi kıvamında hamuru hazırlayıp, açıyoruz. Üzerine bol un serpiyoruz. Oklavaya sardığımız hamuru ortadan ikiye ayırıp unla birlikte normal eriştelerden daha ince olacak şekilde kesiyoruz. Kestiğimiz erişteleri yine una bulayarak zamanımız varsa bir gün kuruması için bekletiyoruz. Eriştelerin unlanması pişerken yapışmasını engelliyormuş. Ancak erişteleri kurutmadan önce veya kuruduktan sonra hafif eleyerek fazla unların dökülmesini sağlıyoruz. .

Tatlı için önce bir tencereye göz kararı kadar su koyun, yine tadına bakarak, ne kadar tatlı istiyorsanız ona göre şeker ilave edin. Şeker eridikten ve su fıkır fıkır kaynadıktan sonra içine erişteleri atın. Erişteleri tencereye atarken aynı zamanda yapışmaması için karıştırıyoruz. Sanki çorba olacak şekilde kıvamını ayarlayın. Erişteyi fazla koyarsanız olmaz, çok az koyarsanız yine olmaz. Artık size kalmış :) Erişteler de piştikten sonra tatlıyı kaselere dökün.



Üzerine kavrulmuş ve robotta çekilmiş susam, ceviz, fındık fıstık ne isterseniz ekleyin. Üzerlerinde biraz tarçın gezdirin. En sonunda da erittiğiniz tereyağını ilave edip sıcak sıcak afiyetle yiyebilirsiniz.

Yazarken akılıma geldi. Çocuklar için üzerine kuru meyveler de ilave edilebilir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder