Hoşgeldiniz

Hem yemek hem giritli kültürü hem de Nazikter Kaçaroğlu'nun kişisel blogudur. Bizim evin halleridir ayrıca. Hayatımızın ve mutfağımızın içinden.

18 Kasım 2014 Salı

Girit usulü çullama börek

Giritlilerin yeni yıl gecelerinin vazgeçilmezi börek. Ben bayılırımmmm...
Azıcık zahmetli ve teferruatlı gelebilir. Yaptıkça eliniz alışıyor ve sadece yeni yılla sınırla kalmıyor. Kalori hesabı yapmamanızı tavsiye ederim.

Şimdi gelelim tarife. Nazikter Hanımdan çullama tarifi videosunu izlemek için tıklayınız. 

Malzemeler
(Bir tepsi için)

- 2 parça tavuk göğsü veya bir tam tavuk.
- Bir bardak pirinç
- Bir bardak zeytinyağı 
- Biraz kuru üzüm
- Bir şeker kaşığı karabiber
- Bir şeker kaşığı tarçın
- Ceviz
- Tuz
- 6 Adet yufka
- Tereyağı
- Su

Tavuk göğsünü 2-3 bardak su ve bir bardak zeytinyağı ilave ederek haşlıyoruz. Tavuk haşlandıktan sonra tavuğu ayrı bir tabağa alıyoruz. tencerenin üstünden zeytinyağını tavuk suyuyla bilikte kaşıkla başka bir kaba alıyoruz. Kalan tavuk suyunda (ortalama 2 bardak tavuk suyuna bir bardak pirinç)  pirinci haşlıyoruz. 
Ayırdığımız tavuk göğsünü didikleyerek küçük parçalara ayırıyoruz Pirinç haşlandıktan sonra tavuğu ekliyoruz. İstediğiniz kadar kuru üzüm, Kuru üzümü sıcak suda biraz bekletip eklemenizi öneriyoruz. Bir şeker kaşığı tarçın, bir şeker kaşığı karabiber, isteğe göre ceviz ve çok az tuz. Tüm malzemeleri karıştırıyoruz.

Tepsiyi yağladıktan sonra bir yaprak yufkayı yerleştiriyoruz. Üzerine, daha önce ayırmış olduğumuz zeytinyağlı tavuk suyundan kaşıkla yayıyoruz. İkinci yufka yaprağından sonra da aynı işlemi uyguluyoruz. Üçüncü yapraktan sonra börek içini döküyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz. Üç yufka yaprağını da aynı şekilde tavuk suyu ve zeytinyağıyla ıslatarak koyduktan sonra, böreği dilimlere ayırıyoruz. Tavuk suyundan biraz daha tepsiye dağıtıyoruz. Daha sonra istediğimiz kadar tereyağını eritip böreğin üstüne döküyoruz ve daha önce ısıtılmış fırına veriyoruz. 

Börek piştikten sonra fırından çıkarıyoruz ve üstüne yine biraz tavuk suyundan döküp soğumakta olan fırında bırakıyoruz. Börek fırının kalan sıcağıyla demleniyor. 
Eğer tam tavuk aldıysanız kalan tavukları haşlayıp tereyağında kavurarak tepsinin üzerine diziyorsunuz ve sofraya o şekilde servis ediyorsunuz. Rahmetli anneannem çullamayı ısırırken yağların tabağa damlaması lazım dermiş. O kadar olmasa da bu börek yağsız çok anlamsız olur. Bizden söylemesi :) 

Not-1: İsteğe göre börek içine tavuk ciğeri de konulabilir.
Not-2: Börek içine yine isteğinize göre badem, fıstık, kuş üzümü, yenibahar ve benzeri ilave edilebilir. 


Soldaki börek görseli, www.yemekkeyfi.org adresinden alınmıştır. Çünkü börek piştikten sonra fotoğraf çekmeyi unuttuk. Tarif daha fazla gecikmesin diye de internetten görseli aldım :) 

Afiyet olsun :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder